Home
Verzorgen en opbaren
Ervaring en opleiding
Kinderen
Maandelijkse column
Veel gestelde vragen
Contact
  • Ben ik verplicht om mijn dierbare overledene over te brengen naar een mortuarium of rouwcentrum?
    Nee, dat bent u niet verplicht. U kunt in overleg met mij of uw uitvaartbegeleider kijken wat de beste keuze is. Tijdens dat advies worden eventuele risico’s besproken. Uiteindelijk beslist u wat er gebeurt! U kunt ook bijvoorbeeld na een aantal dagen thuisopbaring kiezen voor overbrenging naar een rouwcentrum.

  • Is een kist verplicht?
    Nee, sinds 1991 is het niet meer verplicht om in een kist begraven of gecremeerd te worden.
    U kunt ook kiezen voor een opbaarplank, een wade of misschien een grote doek of sprei waaraan de overledene gehecht was.

  • Wordt er in een kist opgebaard, of kan het ook op bed?
    Beide opties zijn mogelijk. Vaak wordt er op het bed opgebaard, maar er kan ook met een baar een speciale plek gecreëerd worden, bijvoorbeeld in de woonkamer, of net waar u het geschikt vindt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de dag vóór de uitvaart de overledene in de kist of opbaarplank te leggen. Zo kunt u langzaam toewerken naar het afscheid. Op de ochtend voor de uitvaart, zou u er voor kunnen kiezen om in vertrouwde kring de kist of wade te sluiten.

  • Kan ik ook bij u terecht bij ernstige beschadigingen van een overledene?
    Voor restauraties en reconstructies van een overledene kunt u ook bij mij terecht. Op een vakkundige manier wordt de overledene in een zo goed mogelijke staat gebracht zodat identificatie en afscheid mogelijk wordt. Meestal gebeurt dit in samenwerking met de politie.

  • Kan er na een (verkeers)ongeluk ook een thuisopbaring plaatsvinden?
    Dit is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. de ernst van de verwondingen. Ik zal echter wel de mogelijkheden met u bespreken, en de risico’s die daar eventueel aan verbonden kunnen zijn. Er wordt vaak snel overgegaan tot het overbrengen naar een rouwcentrum, terwijl dat niet altijd nodig hoeft te zijn. Wanneer een thuisopbaring mogelijk zou zijn, dan kom ik iedere dag voor controle, en zo nodig meerdere keren per dag. Op deze manier kan het mogelijk zijn dat uw dierbare ook na een ongeval thuis kan blijven.

  • Mijn uitvaartondernemer heeft de laatste verzorging in zijn/haar pakket zitten. Kan ik dan alsnog voor u kiezen?
    Ja, dat kan. U kunt zelf kiezen wie u inhuurt. U mag altijd eerst even bellen als zaken niet duidelijk zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld ook gebruik maken van een ander vervoermiddel dan hetgeen er in het dienstenpakket zit van de uitvaartondernemer. U mag zelf altijd beslissen van welke diensten u gebruik maakt..

  • Ik heb wel eens gehoord dat de botten van een overledene worden gebroken. Klopt dit?
    Nee, dit is een fabeltje! Er wordt nooit iets gebroken. Na het overlijden treedt er in de spieren een chemische reactie op, die het lichaam doet verstijven. Dit wordt lijkstijfheid of rigor mortis genoemd. Na een aantal dagen verdwijnt dit ook weer en wordt het lichaam geleidelijk aan weer slap. Soms is het niet mogelijk om kleding, vooral niet-elastische aan te trekken. De lijkstijfheid wordt in dat geval opgeheven, door het lichaamsdeel een aantal keren langzaam heen en weer te buigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de armen bij het aantrekken van een jurk.

  • Kan een pasgeboren baby ook thuis worden opgebaard?
    Ja, dit kan. Het verlies van een kind is zeer ingrijpend voor de ouders. Enerzijds zijn ze ouders geworden, en aan de andere kant moeten ze afscheid nemen van hun kind. Dit afscheid nemen is haast onmogelijk als ze hun kind niet bij zich kunnen houden. Onder begeleiding van mij kunt u uw kindje verzorgen en bijvoorbeeld in het wiegje opbaren. Ik zal u daarbij in raad en daad bijstaan. Per dag kunt u uw wensen bijstellen.

  • Is een koeling verplicht?
    Nee, koelen is niet verplicht. Het wordt echter wel heel vaak gedaan. Over het algemeen kan worden aangenomen dat de ontbinding van het lichaam minder snel gaat wanneer het gekoeld wordt. Echter, door verschillende visies op de dood wordt hier ook verschillend mee omgegaan. U kunt uw wensen bij mij bespreekbaar maken, en dan overleggen we over de argumenten om wel of niet te koelen.

  • Ik heb wel eens gehoord dat er een chemische stof in het lichaam wordt gespoten. Gebeurt dit altijd?
    Nee. Balsemen, het inspuiten van een chemische samenstelling in de vaten, is verboden in Nederland. Alleen bij overledenen die naar het buitenland worden overgebracht, wordt dit toegepast. Leden van het Koninklijk Huis vallen niet onder de wet die balsemen verbiedt, en worden meestal ook gebalsemd. Mensen die hun lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap worden ook gebalsemd.

  • Is het verstandig om kinderen aanwezig te laten zijn tijdens de laatste verzorging?
    Het is heel erg mooi om kinderen te betrekken bij de laatste verzorging. Er wordt vaak gedacht dat kinderen te kwetsbaar zijn om met de dood geconfronteerd te worden, en er maar beter bij uit de buurt kunnen blijven.
    Dit blijkt echter niet zo te zijn. Kinderen kunnen zelf heel goed aangeven wat ze wel en niet willen. Het is wel belangrijk om ze goed voor te bereiden op wat ze te zien zullen krijgen. Kinderen kunnen heel goed helpen bijvoorbeeld met het uitzoeken van de kleding of het mooi maken van de ruimte waarin de overledene ligt, door bijvoorbeeld tekeningen of bloemen neer te leggen op een door hun uitgekozen plek. Zo merken ze dat ze heel belangrijk zijn, en ook ‘iets’ kunnen doen.




Printbare versie - klik hier. Heidi Gundel © 2005 - disclaimer


Webdesign & Hosting:
© Probu Online.
Heidi Gundel, Gündel, Grundel, Overledenverzorging, Overledenenzorg, Laatste verzorging, Opbaren, Thuisopbaring, Afleggen, Postmortale zorg, Post Mortum, Overleden, Overledenen, Overlijden, Dood, Doden, Sterven, Cura Mortu, Zorg voor de doden, Natuurlijke verzorging, Uitvaarten, Uitvaart, Begrafenis, Mortuarium, Mortuaria, Rouwcentrum, Rouw, Rouwen, Rouwproces, Pacemaker verwijderen